МАГАЗИН +359 888 817 472 БГ +359 878 295 358, ENGLISH CALL +359 878 870 784 gwbbq@gmx.com

  Как да избера барбекю?! – Един въпрос, който е фундаментален при такъв сложен избор, един въпрос, който е свързан с много подвъпроси и пояснения. По-долу в статията ще се опитам да Ви дам базови опорни точки, които да Ви доведат до правилен за Вас избор.

  Видът барбекю, който избирате, ще зависи от редица фактори. Какъв тип гориво ви подхожда най-добре, наличното пространство за грила, за колко хора приготвяте храна обикновено, какви храни имате намерение да готвите и разбира се ….. личен вкус.

 

ГОРИВО

Има основно три типа гориво …… газ, въглища и електричество.

Дървените въглища се предлагат като брикети или едри буци. Брикетите са склонни да горят по-дълго и не придават много вкус на храната. Дървените въглища ще дадат на вашата храна забележителен вкус. Уверете се, че използвате дървени въглища с добро качество. Много марки имат нежелани добавки или се произвеждат с малък контрол на качеството. Те могат да отделят малко топлина или да имат “изключителен” вкус ( или и двете).

Ние използваме въглища Rossima, които се предлагат в нашия магазин и някои верижни магазини както и брикети от дървени въглища на Weber. За тези марки сме убедени, че дават прекрасен аромат, поддържат висока температура, пакетът не е запълнен предимно с прах и храната ви няма да мирише на химикали.

Стейк на ГрилЗа използването на барбекю с дървени въглища, се очаква да полагате повечко усилия. Регулирането на температурата може да е малко по-трудно … в зависимост от барбекюто. Разбира се, има почистване, но някои хора не се интересуват много от това. Много хора се притесняват от въглищата, защото времето за започване на печенето може да бъде доста дълго. Въпреки това, ако имате добър стартер и прилично барбекю, трябва да сте в състояние да достигнете до необходимата температурата дори за около 15 минути.

Доброто барбекю на въглища ви дава възможност да направите стекове с високо качество като ресторантско, пица като от дървена пещ, пушени ребра и др. Въпреки това, когато става дума за готвене на деликатни храни като риба и зеленчуци, може да не предпочитате вкуса на пушек във всичко. Използването на фолио и тави може да предпази тези храни от влагането на опушен аромат.

Газовите барбекюта биват на пропан / бутан или природен газ (метан). Контролът на температурата е много лесен и доброто барбекю с газ, което има странична горелка може да се превърне в прилична външна кухня на открито. Почти няма ограничения за това, което човек може да готви на газово барбекю. Печени пиперки, пици, тестени изделия, десерти и дори хляб стават чудесно на него.

Барбекю на Газ

Някои хора мечтаят за този вкус на въглен, и той може да се постигне по два начина. Има кутии за опушване, в които можете да поставите дървени стърготини за вкус на дърва. Някои газови барбекюта могат да изгарят и въглища. Обикновено хората избират газ заради гъвкавостта и лекотата на работа.

Електрическият грил е опция за хора, които имат отвращение към газ или въглища. Има редица хора, които се страхуват, че бутилките ще експлодират, но ако се ползуват правилно няма начин това да стане. В някои случаи жилищните блокове не позволяват нищо друго, освен електрически барбекюта. Те работят добре, но бъдете подготвени да сменяте нагревателния елемент от време на време и очаквайте храната да излезе по-суха, отколкото при другите две възможности.

РАЗМЕР

Трябва да потърсите размер, който да отговаря на броя на хората, за които възнамерявате да приготвяте храна и на наличното пространство. Ако имате често гости купете барбекю, подходящо за развлечения. Имаме много клиенти, които дойдоха и купиха барбекю, само за да открият, че го използват повече, отколкото първоначално са си мислели, и са си купили такова, което е твърде малко за техните нужди. От друга страна, няма нужда от огромно барбекю, ако обикновено приготвяте само месо и само за няколко души наведнъж.

Ако очаквате да готвите за пълноценно хранене, ще ви трябва и място за зеленчуците или други гарнитури. Ако скарата ви е твърде малка, не можете да готвите за всичките си гости и да ги обслужвате по едно и също време. Кой ще е доволен да чака? Не забравяйте, че барбекютата, които ние продаваме, траят много години. Имайте това предвид!

Има много видове барбекюта на открито. Ние продаваме опушвачи, фурни, барбекюта, обикновени скари и планчи. Всички те имат своите предимства и ограничения. Много зависи от видовете храни, които ще готвите. Не е необичайно за нашите клиенти да имат два различни стила, които отразяват различните видове готвене, които харесват. Много хора питат какво имам у дома. Понастоящем имам добър газов грил със задна горелка и чеверме, и котлон, който използвам през повечето време. Също така имам керамичен грил Камадо, който паля от време на време, за да допълня газовия грил. Ако имах списък с мои желания, щях да има и планча, но досега жена ми не ми е позволила да си купя.

КАЧЕСТВО

Качеството е наистина важно! Всички грилове изглеждат добре на снимка, но когато ги получите, разбирате, че те са изработени от тънък, боядисан метал. Добият грил е инвестиция, която трябва да трае много години, в него гори истински огън! Обърнете специално внимание на изработката. Поразклатете мострата в шоурума. Ако дрънчи като стара таратайка, вероятно си заслужава да го подминете. Капакът трябва да бъде двуслойна, неръждаема стомана, висококачествена емайлирана стомана или алуминий или комбинация от тях. Тънките метали не задържат топлина във фурната и ще прегорят доста бързо. Самата фурна трябва да е доста дълбока, позволяваща конвекция и място за големи разфасовки месо и т.н.

Много от моделите, направени сега имат ниски, лъскави капаци, които изглеждат много хубави, но са много неприложими за готвене. Имайте предвид, че качеството на неръждаемата стомана варира. Много хора са шокирани да открият лъскавото си неръждаемо барбекю с ръжда, което след няколко години не може да се използва.

За съжаление, по принцип не е възможно да се тества барбекю преди закупуване. Барбекютата с газ имат тенденция да имат горещи петна и студени петна по повърхността на печенето. По-добрите барбекюта са проектирани за да сведе до минимум тази разлика.

Купете си призната марка, инвестицията си струва. Компанията, която произвежда само барбекю, има инженерни специалисти, които проектират своето оборудване и използват най-добрите налични материали. Ако купувате марка, която също произвежда тостери, възглавници или подови плочки, те не са насочени към това, че ви дават най-доброто оборудване за барбекю. На някои барбекюта наистина не си заслужава да се готви … честно.

Части и сервиз също трябва да се вземат под внимание. Каква е гаранцията? Има ли резервни части за барбекюто, което купувате? Не искате след няколко години да имате неизползваема купчина желязо, за която липсват елементарни части. Дали персоналът е информиран, може да ви помогне с проблемите и да даде съвети за използването на вашия грил… може би дори да споделите някои съвети за печене?

Елате до нашия магазин. Попитайте ни нещо. Няма глупави въпроси. Всичко, което правим, е барбекю.

Често Задавани Въпроси

Няма ли газовият грил да направи храната ми с вкус на газ?

64% от собствениците на барбекю в Америка използват газ! Те не са си купили газов грил, за да направят храната им на мирише на газ.

АКО … вашият грил не изгаря правилно газта, възможно е това да придаде миризма на газ на храната. Изключително рядко. Лошо проектираните газови барбекюта биха могли да имат подобен проблем, както и това да се ползува грил, който е проектиран да се ползува в чужбина. Възможно е грилът да е на неподходящото за България газово налягане, а също и дюзите на горелките да са проектирани за налягането на държавата, за която е произведен грила. Съответно може газът да не се запалва правилно и да не изгаря добре при горелката и с това да даде на храната ви вкус на газ.

Кои скари са най-добри?

Скарите обикновено са от чугун, неръждаема стомана, хром, стомана или стомана с покритие от емайл.

Чугунът е предпочитан от повечето хора. Той излъчва топлина прекрасно и оставя хубавия отпечатък, който хората обичат. Чугунът обаче е склонен да ръждясва с течение на времето и е по-труден за поддръжка и почистване.

Неръждаемата стомана е устойчива на ръжда и ми е по-лесно да я почиствам. Дебелите неръждаеми пръчки (от 8 мм или повече) ще излъчват топлината много подобно на чугуна. Те все пак имат тенденция да добавят към цената на барбекюто.

Стоманените скари ( хромирани или поцинковани) също са устойчиви на ръжда и лесни за почистване. Те струват по-малко и са много по-тънки. Това не води до красив отпечатък по храните и не са толкова трайни, колкото чугунените или инокксовите. Има тенденция да ръждясват след време близо до заваръчните съединения.

Порцеланово емайлираната стомана се почиства лесно. Подобно на хромираните стоманени скари, те ще се износят с течение на времето.

Като цяло качеството на скарите е съизмеримо с общото качество на грила.

Кои газови горелки са най-добри?

Повечето производители използват неръждаема стомана като материал за своите горелки. Те обикновено са горелки тип тръба. Качеството е много променливо, тъй като неръждаемата стомана се предлага в много различни степени и дебелини. Най-добрият показател за това колко добри са горелките е продължителността на тяхната гаранция. Гаранциите за горелките за иноксови тръби варират между 2 години и 15 години.

Ако откриете барбекю с горелки от мека стомана. Не го купувайте.

В някои модели все още има налични чугунени горелки. Те носят добри гаранции и продължават дълго време, но недостатъкът е, че дупките за газ могат да ръждясат и често се нуждаят от почистване.

Има на разположение и керамични инфрачервени горелки . Те са сравнително нови и са чудесни за карамизиране или запичане на храни. За по-деликатни храни … не толкова страхотни. Те също така могат да пострадат от термичен шок и счупване … т.е. студена вода или течност да попаднат върху тях, докато се използват и са горещи.

Най-висококачествените горелки са от калена неръждаема горелка и са подкрепени с доживотна гаранция. Те се намират само в модели с най-високо качество и най-високи цени.

Какви дървени въглища трябва да използвам?

Видът дървени въглища е от решаващо значение за барбекю изживяването ви. Добрите дървени въглища ще осигурят отлична топлина и вкус за вашата храна. Лошите въглища не си заслужават парите. В нашите барбекюта използваме марка Rossima. Тествах ги срещу много други марки, включително тези, които се внасят от САЩ. Росима се справя много добре с тези по-скъпи марки по отношение на топлината и продължителността на изгарянето. Плюс това се правят в България, като се използва холандски процес, така че подкрепяме местен производител.

Какво представляват BTU

Това е измерването на топлината (британски термични единици). Обикновено ще използваме кВт, но тъй като барбекютата са направени, за да се харесат на американците, ще откриете мощността на барбекюто, често представени в BTU.

Колкото по-високи са BTU, толкова по-топъл е грилът. Но това не бива да бъде вашият единствен критерий. BTU на квадратен инч от повърхността на готвене е показател за това колко гореща ще става скарата. Моля, имайте предвид, при готвене на храната, по-горещо и по-бързо не означава по-добро! Ако вашите свински пържоли са сухи, това е така, защото те са препечени. Научете се да готвите по-бавно и на по-ниски температури. Вашите гости ще оценят това.

Какви са основните аксесоари, които трябва да купя?

Имаме много играчки, които да направят вашия барбекю живот лесен и забавен. За повечето хора покупката на калъф, плоча и наистина добър дигитален термометър се считат за най-важното. Скарите на гриловете се чистят с четки. Имаме и тях.

Каква е нашата любима марка и модел на барбекю?

Тази, която току-що купихте от нас.

Сравни