Защо вашият пица-камък се счупи и как да предотвратите това
Почувствали ли сте някога ужаса, че имате пукнатина в любимата си каменна плоча, докато си приготвяте най-новата пица? – Не сте сами. Има много собственици на “камък за пица”, които търсят отговори на тази мистерия. Нашият съвет? – Просто дишайте бавно. И след това прочетете нататък.
Има доста мнения за това, кое предизвиква спукване в камъкът за пица. Някои имат смисъл. Някои изобщо нямат такъв. Така че, мислехме, че като отсeем добрите от лошите, ще помогнем да се предпазите от това травмиращо преживяване, което никога да не ви се случва отново.
Добре, може би сме малко драматични. Но знаем, че наистина искате да правите страхотни пици вкъщи.
Най-честитe причини за това камъкът за пица да се пропука:
1. Поставяне на студен камък за пица в гореща фурна – Когато хвърлите студен камък за пица в гореща фурна, вашият камък изпитва ужасен “термичен шок”, което основно означава, че той не може да се справи с големи температурни промени. Тъй като обикновено се изработват от керамика, това може да доведе до спукване в камъка. Понякога това е очевидно веднага. Друг път той се намира в латентно състояние до следващата сесия за печене.
2. Допускане на влага в камъка за печене – Никога не трябва да измивате вашия камък, защото ако той не се остави да изсъхне по подходящ начин преди следващата печене, това може да отслаби камъка. Също така, противно на съветите предавани от поколение на поколение, никога не намазвайте камъка с олио.
3. Поставяне на много студена или студена храна върху камъка за печене – Дори и ако сте нагрели предварително камъка си, внимавате да не поставите много студено тесто за пица. И особено внимавайте с поставянето на замразено тесто за пица. Това ще счупи камъка ви по-бързо, отколкото можете да произнесете “термичен шок”
4. Твърде много манипулиране на камъка – Макар да очаквате, че вашият камък ще бъде толкова твърд колкото името си, той наистина е много по-крехък, отколкото си мислите. Многократното му манипулиране може да отслаби неговата вътрешна цялост с течение на времето. И, разбира се, резултатите не се показват, докато не сте по средата на печенето, на перфектната пица и с очакваните гости вече на път. Точно както работи светът, нали?
5. Премахването на камъка прекалено скоро от горещата фурна – Точно както хвърлянето на студен камък за пица в гореща фурна може да шокира неговите сетива, изваждането му от гореща фурна и нагласянето му върху печката, за да се охлади, може да има подобно въздействие. Просто не е готов за подобна рязка промяна на температурата.
6. Използване на твърде силна топлина – Това е наистина жалко, защото колкото по-гореща е фурната, толкова по-бързо ще се пекат пиците. И ще получите тази перфектна кора. Има причина печката на дърва да достига до 430° С градуса! Имате нужда от топлина, за да се превърне в перфектната пица! Лошата новина за печенето на камък обаче е, чe когато започнете да го изгаряте с такава топлината, рискувате да го разбиете на няколко интересни фигури.
Вместо да бъда толкова негативен, нека обясня положително как трябва да се отнасяш към камъка си за пица.
Как да предпазите вашия пица- камък от спукване в бъдещето
1. Дръжте камъка си във фурната през цялото време. Ако ви харесва той да остане красив, покрийте го с фолио, така че капки от други неща, не направят петна по него .
2. Винаги поставяйте камъка в студена фурна и го подгрявайте предварително за дълго време.
3. Намалете манипулацията му. Вкарването му в и изкарването му от фурната може да доведе до напукване.
4. Дръжте го внимателно. Всяко изпускане ще доведе до счупване.
5. Избягвайте измиването или омасляване на камъка. Влагата може да предизвика пукнатина.
6. Използвайте само тесто, което е на стайна или по-топла от нея температура. (Някои дори предлагат да го затоплите малко върху печката, преди да го поставите върху камъка.)
7. Изчакайте, докато камъкът бъде напълно студен, преди да го извадите от фурната.
8. Не поставяйте замразени пици на пица-камъка си. Никога.
9. Използвайте сгъната кърпа и я поставете на плота, преди да извадите камъка от фурната, така че плотът няма да изпрати вашия камък в “термичен шок”.
10. Не го използвайте с висока топлина. (Това е малко неприятно, тъй като високата топлина прави невероятни пици!)
Ако оставите камъка да си стои във фурната, извадете го за цикъла на самопочистване. С драстичните промени в температурата вие се молите за неприятности.
Нима пица-камъните си струват да треперите над тях толкова много?
Ако сте правили пици на камъка си, вероятно бихте отговорили със сърдечно “да”. Ти си негов фен завинаги. Нека се съгласим, пица-камъните работят доста добре. Те имат доста повече топлинна маса от хартия за печене, така че съхраняват и разпределят топлината по-добре от крехката метална тава за пица. (Тази част от “топлинната маса” е доста важна. Точно там се случва магията). Камъкът се приближава възможно най-близо до резултатите от готвенето на пица в тухлена фурна, обикновено ви дава прилично изглеждаща кора и пица с приятен вкус. Направете и печете по-добри пици и никога повече не откривайте пукнатини в камъка ви за пица :-)
Пицата ми залепва за камъка и трудно я вадя от камъка в барбекюто.Мога ли да поръся камъка с брашно след като е загрят?
Да, можеш. Използваме царевична грис
може ли върху камъка да се постави хартия за печене или да бъде набрашнена плочата преди да се постави пицата !!!!!!!!!!!
Поставям брашно или царевично брашно преди готвене. Не бих използвал хартия.
Може ли да се използва камъкът директно върху огън, в огнище?
Не знаем за какъв камък става дума, но не, не може да се слага директно на огъня.
Ако е камък за пица, те са от керамика и ще се спукат задължително. Освен това те се слагат в студена фурна или барбекю, за да се загряват постепенно.
Ако е обикновен камък, на какъвто пекат някои хора, той ще задуши огъня, защото ще спре достъпа на кислород, ако е директно на огъня. Той се подпира над огнището и е на известно разстояние над огъня.