МАГАЗИН +359 888 817 472 - консултация +359 878 295 358, - ENGLISH CALL +359 878 870 784 gwbbq@gmx.com

Опушвачите на пелети- последната дума на техниката в опушването

 

Когато за първи път видях опушвачи на пелети в действие преди няколко години, бях очарован от обещанието за чист пушек, автоматизирани функции и перфектни резултати. По това време имаше малко производители на опушвачи на пелети и аз не бях готов да ги въведа в продуктовата ни линия на Грейт Уестърн. Подобно на всички нови продукти на пазара, отнема известно време, за да се изчистят неперфектните неща и да се събере опит.

Пазарът за опушвачи на пелети се е усъвършенствал и имаме достъп до няколко добри модела, които да въведем на българския пазар. Както е ситуацията с всички продукти за барбекю, сега има множество производители, от които да избирате. И както при останалите  BBQ продукти, на пазара има повече такива с лошо качество, отколкото с добро. Изглежда, че всеки сега произвежда опушвачи на  пелети. Повечето от тях ще се появят на пазара и ще си отидат, а и ние не ги препоръчваме. За нас, в Грейт уестърн е най-важно да предложим нещо, което смятаме, че ще служи добре на нашите клиенти , както е при всички наши продукти,

И така, какво е това чудо, опушвач на пелети?

По принцип опушвачът на пелети подава дървени пелети от бункер чрез шнекова система към горелка, която запалва пелетите и осигурява пушек и топлина на опушвача. Стандартният дизайн е подобен на барбекю с дървени въглища със странична кутия за огъня.

 Освен всичко това има система за управление, която доставя пелетите, колкото е необходимо за поддържане на желаната температура. Много от тези системи за управление също предлагат опции за WiFi и Bluetooth.

Опушвачът на пелети дали е за вас?

Опушвачите на пелети са чудесни за опушване на храни. Повечето от тях не са много добри за печене на скара. Малко от тези видове барбекюта могат да стигнат до по-високите температури, необходими за бургери, стекове, пържоли или карамелизиране на меса. Трябва да помислите какво възнамерявате да готвите. Ако търсите бавно печене с опушване на дърво, те са добри опции. Някои (като Broil King на снимката по-горе) могат да работят и на по-високи температури и са подходящи за печене и на скара, което ги прави по-универсални.

Имайте предвид, че пелетните опушвачи изискват специални дървесни пелети за гориво. Използването на каквото и да е друго гориво, например пелети за печки на дърва, ще анулира гаранцията им и най-вероятно ще ви създаде проблеми. Пелетите в печката могат да съдържат добавки и лепила, които могат да причинят здравословни проблеми и ще бъдат проблематични за механиката на вашия опушвач. Дървесните пелети се предлагат с най-различни аромати и не са евтини. Всички опушвачи на пелети се нуждаят от електрически контакт, за да работи подаването на пелети.

Какво трябва да търсите в опушвача на пелети?

Има няколко основни неща, които трябва да търсите в пелетния опушвач. Масивната конструкция с дебела стомана е  много важна. Тези уреди не са евтини, а горивото също е скъпо. Тънката стоманена конструкция ще затрудни задържането на топлината и вие ще изгаряте пелетите доста бързо. Ето опушачите от добре известни марки (колкото по-нисък е калибърът на стоманата, толкова по-дебела е тя)

Евтина марка A – нагрява до 215° C        20 калибър на стомана

Популярна марка A – загрява до 232° C 20 калибър на стомана

Популярна марка Б – загрява до 260° С 14 калибър на стомана

Broil King Regal – загрява до 316° C       14 калибър на стомана   (Regal)

Yoder YS640 – загрява до 316° C            10 калибър на стомана

Постигането на по-високи температури е важно, ако желаете да карамелизирате и да получавате характерните за барбекю отпечатъци или готвите пица. За постигането на това се считат необходими минимум 260°-285° С.

Разпределението на топлината в опушвача е друг важен елемент. Някои дизайни на опушвачи поддържат по-равномерна топлина от едната до другата страна от други. Това не е нещо, което можете да прецените само от това, че сте разгледали уреда. Добрият опушвач на пелети ще има плоча за разпределение на топлината или някакви други системи, за да равномерно разпределяне. Най-добре е да разгледате потребителски отзиви за опушвача, от който се интересувате да купте и за топлинните му характеристики.

Доволни ли са от контролите му и как функционират? Отделете време, за да прочетете как работи устройството, преди да купите опушвач. Повечето марки с репутация ще имат публикувано видео за това как работят. Пелетните грилове се предлагат с основни функции като таймер и термостат и до WiFi контрол, вътрешни температурни сонди и приложения за дистанционен контрол.

Наличност на части и гаранция. В опушвача на пелети има множество точки на износване, както и сензори и поне една горелка. Когато дойде време да ги замените ще бъдат ли налични?

Да обобщим, че закупуването на качествен опушвач на пелети ще ви служи добре и ще впечатли приятелите ви. Купуването на евтина версия ще ви струва далеч повече в дългосрочен план, тъй като те често не са обслужвани и “хапват” пелети като гладно зайче.

Best Pellet Grills 2020

User Review….Spain…2020

G of Valencia, Other

Verified Reviewer

Original review: Feb. 5, 2020Ok, when I started my search for a great pellet grill/smoker here in Valencia, Spain I honestly never heard of Broil King Pellet grills. I had a BK gas grill back in the US and loved its quality though. My friends (again, back in the US) use Traeger pellet grills, and that’s what I was working on getting here. Thing is the Traeger “Pro” models have an issue with jamming so I needed to wait for the new Ironwoods to be available. There was also the Joder’s Grill, but the price for the size I wanted was just crazy.

Talking with my BBQ guy, Wayne ** of The BBQ Shop, I learned of the new Regal 500 being introduced here this year. Looking at the specs it became quite obvious it was built substantially better (it’s about 50kg heavier!) than a Traeger. Double walls, cast iron grates, thick stainless drip pans, easy to unload pellet tank, included rotisserie, ALL built to last a long time. I went for it, and I believe I had the first Regal 500 available in Spain! I got it with 8 bags of pellets and an excellent set of BK tools (brush/tongs/spatula, etc.), assembled it and off I went.

Using it is the easiest process. Fill the hopper with pellets, turn it on, hit a pre-set button for “Smoke” (107C/225F), “Roast” (177C/350F), or “Steak” (315C/600F) and walk away. Watch the heat go up on your BK app on your phone for about 10-15 minutes, then toss on your goods! I have smoked salon, beef, sausages, pork, ribs, lamb and chicken and every single bite has been fantastic. Have done beer can chicken, whole roaster, and a 13kg suckling pig… and I’ve only had the grill about 45 days! As low as 82C/180F to the high setting (i’ve hit 360C/675F) she hold the temp withing a few degrees for consistent results every time. Easy to load, easy to cook, easy to clean, built like a tank. I can not recommend it enough, and I know at least one of my US buddies that is selling his Traeger Pro 34 to buy one, and he LOVED that grill.. but he can clearly see this one is just better in almost every way. 5 Stars of 5 for it and my BBQ guy!

 

Сравни