МАГАЗИН +359 888 817 472 БГ +359 878 295 358, gwbbq@gmx.com

 

На първо място прегледайте каква подготовка на грила ви за зимата препоръчват производителите за вашия специфичен модел барбекю. След това започнете работа по зазимяването.

Ако печенето на барбекю през студените зимни месеци не е за вас, ето някои общи правила, които трябва да имате предвид, преди да го зазимите.

Животинки

Не е нечувано за дивата природа, особено за мишките, да решат, че неизползвания грил ще бъде идеално място за създаване на приятен дом за зимата. Капакът осигурява страхотен покрив, който да ги предпазва от природните стихии, а остатъците от храна на скара правят хапването приятно. Ако грилът ви ще остане навън през зимата, е още по-важно да го почистите вътре.

За газови и електрически модели, използвайте четка за грил, за да изстържете скарите, пластините над горелките и самите горелки. Почистете и изстържете всички вътрешни повърхности с нож за шпакловка. Поставете всички отстранени отпадъци в плъзгащата се поставка за мазнини и в тавата за еднократна употреба. След това не забравяйте да изпразните тавата за еднократна употреба!

За дървени въглища, не забравяйте да почистите скарите за готвене и въглищата. След това изстържете вътрешните повърхности с нож за шпакловка и изтласкайте всички останали отпадъци в контейнера за пепел под дъното на барбекюто. След това изпразнете контейнера за пепелта.

Когато отворите грила през пролетта и откриете, че някои същества са го използвали като зимен дом, не се паникьосвайте. Просто изчистете каквито и подаръци, да са ви оставили, запалете грила.  Оставете го да работи на висока температура в продължение на поне 15 минути, за да се почисти вътрешността.

Мухъл

Същите условия, които могат да направят грилa, привлекателен за дивата природа, също създават идеална среда за растеж на мухъл. Мухълът обикновено не се развива при температури под температурата на замръзване, но последните седмици на есента и първите седмици на пролетта могат да имат температури, които са много привлекателни за развитие на мухъл.

Почистването на вътрешността на грила значително ще намали шансовете за развитие на плесен, който няма да има с какво да се храни.

Ако случайно откриете плесен/мухъл в скарата, не се паникьосвайте. Почистете плесента, като я изстържете от всякакви повърхности, върху които е израснала, и нека грилът ви да е работил на висока температура най-малко 15 минути, преди да го направите.

Корозия и оксидация

Оставянето на мазнините и остатъците от храна в скарата през зимата може да улови влага, което може да спомогне за развитието на корозия и окисляване. Почистването на грила преди продължителен период от време, когато няма да се използва, ще намали шансовете за развитие на корозия или окисляване върху компонентите на грила, което ще удължи живота на грила.

Съхранение на вашия грил

Прибирането на барбекюто ви на закрито за зимата не е задължително, но това определено няма да навреди. Просто се уверете, че ако имате грил, който работи с пропан/бутан, сте оставили газовата бутилка навън.

Никога не съхранявайте газова бутилка в закрити помещения. Ако искате да оставяте грила си на открито за зимата. Покриването на грила с калъф ще помогне за запазването на чисти външни повърхности.

Ако грилът ви е с чугунени скари, за да ги имате за вечени времена, в края на сезона ги изчистете, измийте на ръка, изсушете напълно и покрийте изцяло с тънък слой обикновено олио. Приберете ги в къщи след като ги увиете за да не цапат. Калъфът върху грила ви, не може да спре високата влажност на въздуха или мъглата и чугунените ви скари може да ръждясат, ако ги оставите навън.

Дръжте грила си чист и ще бъде много по-малко вероятно да изпитате проблемите, които споменах по-горе. А също и ще бъдете много по-щастлив да се съберете отново с вашия грил през пролетта!