МАГАЗИН +359 888 817 472 БГ +359 878 295 358, ENGLISH CALL +359 878 870 784 gwbbq@gmx.com

Чудесна пица на барбекю

Невероятно лесно е да се направи пица на барбекю от нулата у дома. Толкова е просто: Брашно, вода, мая и сол( добавете и зехтин за по-хрупкаво тесто, или купете готово тесто). Намерете гладка работна повърхност. Повърхности от  мрамор и гранит са най-добри, защото те са гладки и студени, дървен плот също върши работа. Тънкото тесто ще се изпече по-бързо, а ако е дебело, трябва да печете на по-ниска / недиректна температура.

Пицата от барбекюто се доближава на вкус до пица от тухлена фурна. Ако имате камадо-грил, сте късметлия. Той става горещ точно като пещ за пица.

Как да подходим?

Не е нужно да готвите тестото от двете страни, преди да сложите добавките. Можете да го направите по начина, по който го правят в най-добрите ресторанти: Поставете всичко върху тестото и изпечете пицата.

Трябва да сте сигурни, че над и под пицата, температурата е еднакво висока. Затова трябва да експериментирате точно с вашия грил. Температурата му ще варира в зависимост от това как се вентилира, колко високо е куполът, дали използвате камък или тава, вида камък, въздушния поток, въглища или газ. Всеки добър електронен термометър помага. При поставяне на пицата го направете бързо и веднага затворете капака пак.

Ако ползувате Камък за пица го поставете в барбекюто когато е още студено. След това загрейте барбекюто заедно с камъка в него. Поръсете Камъка за пица с брашно или царевично брашно. За метални тави намаслете дъното с малко олио.

Най-добре подгрейте камадо-грила си на 350° С с Камък за пица в него. За другите барбекюта на дървени въглища експериментирайте за да получите същата температура преди да поставите пицата върху Камъка.

За барбекюта на газ, подгрейте грила с Камъка до 320° С с всички горелки вкючени, а когато поставите пицата в центъра на скарата изключете горелката/ите под нея.

Какво да сложите за добавки?

Можете да сте голям творец, но не прекалявайте с твърде много съставки. Използвайте само няколко. Не ги трупайте върху тестото на твърде дебел пласт и се опитайте да ги разпределите равномерно. Искате всичко да може да се сготви добре. Не искате тестото да натежи или да го претоварите с мокри добавки.

(Често слагаме зехтин върху тестото преди добавките, за да го предпазим от влагата в тях. )

Доматен сос- използвайте малко. Сложете няколко супени лъжици в центъра и го завъртете навън към краищата с гърба на лъжицата. Може и с пресни домати, по-добре е да са месести, не водни.

Изсушените подправки са отгоре на соса, за да могат да се реконструират, но пресни босилек, риган или мащерка наистина добавят друго измерение.

Настъргана моцарела, като най-добре е да е прясна. Може пармезан. Листни зеленчуци като спанакът са подходящи, рукола и др. Лук или карамелизиран предварително лук….

Пеперони, италиански колбаси, бекон или каквото друго желаете, нарязано на тънко.

Сушените или пушени сушени домати, червени чушки, тънко нарязани пресни гъби, маслини, срязани наполовина. Опитайте тънки нарязани тиквички, консервиран артишок, каперси, патладжан, авокадо, кедрови ядки, сьомга, калмари и бри

Проверявайте на всеки 5 мин цвета на тестото като повдигате леко с шпатула. Внимавайте частта му, която е близо до въглищата да не изгори. Завъртайте пицата на 1/4 на 5 мин. В камадо-грил няма нужда да я въртите. В такъв грил, пицата може да е готова след 5 мин, а в газово барбекю след 20 мин.

Вижте кратко видео за подготовка и печене на пица на керамично барбекю:

Да ви е сладко 🙂

 

Сравни