МАГАЗИН +359 888 817 472 БГ +359 878 295 358, ENGLISH CALL +359 878 870 784 gwbbq@gmx.com

6 Топ Съвета За Печене На Скара И Барбекю – Здравословно

Каква е последната дума за печенето на барбекю: Дали е нещо добро или е лошо? – Вижте 6 топ съвета за печене на скара и барбекю по-долу в статията:

В края на краищата, едно от златните правила за здравословно хранене в ресторантите е да се изберат храни на скара вместо “пържения” им вариант. Това е така, защото храната на скара е като цяло по-здравословен избор – няма покритие от тесто или капеща мазнина.

Освен това, има нещо в печенето, което просто прави храната да изглежда фантастично и има страхотен вкус. Това е опушеният вкус, забавните аромати на маринатите, отпечатъците от скарите, които се образуват върху храната, или свежият вкус, който идва от приготвянето на нещо на висока температура за кратко време? Всъщност е всичко изброено тук!

Мразя да ви разочароовам, но начина, по който виждам нещата, стандартният начин при печенето на скара има някои хранителни недостатъци.

Много хора в крайна сметка ядат меса и колбаси с много високо съдържание на мазнини, а когато запалят и барбекюто – напомпват още повече калории, мазнини, наситени мазнини и холестерол в диетата си.

Да, готвенето на висока температура причинява вредни промени в мазнините, които се съдържат в месните храни, но тези промени биха се получили и при всички останали методи на готвене като пържене например. Затова ще се опитаме да намалим точно тези промени.

Не се отчайвайте, скъпи любители на скара – възможно е да ползвате здравословен начин за печене !

6 начина за здравословно печене на скара и барбекю

Следвайте тези съвети и можете да печете на грил без да си вредите на здравето.

1. Гриловайте плодове и зеленчуци

Печенето на плодове и зеленчуци е чудесна идея, независимо дали печете и месо или риба, за да може те да са гарнитура към тях. Всички ние трябва да ядем повече плодове и зеленчуци и това е привлекателен начин да ги сервираме. Вероятно няма нужда да ви напомням, че яденето на плодове и зеленчуци е от полза за организма по много начини – намаляване на риска от коронарна болест на сърцето, инсулт, затлъстяване и някои видове рак.

Но тук е и най-добрата част: Вредните вещества не се образуват по плодовете и зеленчуците на скара. Плюс това, ако сте направили месо на скара, това е чудесна идея да получите богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци в едно и също хранене.

Някои плодове и зеленчуци, които са чудесни за печене на скара: Домати, Лук, Чушки, Тиквички, Патладжан, Аспарагус, Гъби, Картофи, Царевица, Ананас, Манго, Ябълка, Круша, Праскова и т.н

2. Гриловайте умно, гриловайте ” постно”

Когато печете месо, ограничете количеството мазнини, които капят върху въглищата, като започнете с отнемане тлъстини и кожа. Ако сложите много по-нетлъсто или свинско месо или пиле без кожа, върху скарата, вие вече сте със здравословен старт. (Съвет № 3 може да ви помогне да направите повечето разфасовки постни, по-нежни и по-вкусни.)

3. Мариновайте, мариновайте, мариновайте

Влюбете се в идеята да вливате аромат в месото, плодовете и зеленчуците като ги накиснете във вкусна марината. Някои от любимите съставки на маринатите включват вина, оцет, сок от лимон или лайм, соев сос с ниско съдържание на сол, мед, чесън, лук, билки и подправки. Използвайте марината без мазнини или с ниско съдържание на мазнини за месото, рибата и птичето месо на скара, за да ограничите мазнината, която капе върху въглищата. В някои проучвания е доказано, че простият акт на мариноване преди печене намалява образуването на вредни вещества до 92% до 99%

Имайте предвид тези съвети за мариноване:

Когато избирате бутилирани маринати или си правите собствени, потърсете продукти или рецепти, които съдържат зехтин или олио от рапица (и използвайте само малко олио).

Поставяйте в хладилник всички храни, които се мариноват по-дълго от половин час.

Не намазвайте храната си по време на печене с течността, в която месото е мариновано (това пренася соковете от сурово месо към вашето приготвено месо, а съответно и бактерии). След приготвяне на маринатата, преди да добавите месото, отделете част от нея за тази цел.

Месото и птиците трябва да се мариноват поне 1-2 часа; рибите и зеленчуците обикновено трябва да се мариноват само за един час.

4. Намалете времето за печене

Печете по-малки порции месо, птици и риба, така че те да се готвят по-бързо и да прекарват по-малко време на скарата.

5. Обръщайте храната често

Обръщането на храната често може да помогне за предотвратяване на образуването на вредни вещества, според неотдавнашни проучвания с използване на хамбургери. За да обърнете месото, без да го пробиете (което освобождава сокове, които капят върху въглищата), използвайте щипки или шпатули вместо вилица.

6. Правете шишчета

Забавен начин да се намали времето за печене е да се направят малки парчета месо или риба на шиш. Стридите и скаридите също са прекрасни за шишчета. Обичаме да разнообразяваме парчетата месо, пиле или морски дарове с пиперки и парчета лук, резени от тиквички, чери домати и / или малки гъби.

Нямате шишове? Няма проблем. Обичаме да използваме клонките на розмарина като шишчета. Те вливат нотка на розмарин в храната, докато се готви – да не говорим за красивото представяне, което правят.

Сега, след като сте научили някои здравословни тайни за печене Запалете барбекюто 😉

Автор: Илейн Магий

Сравни